Capsaicyna
Przeciwbólowe:
Kapsaicyna inaktywuje receptory bólowe, co może przynosić ulgę w chronicznych bólach, w tym bólu neuropatycznym, reumatoidalnym zapaleniu stawów i bólu po półpaścu.
Przeciwzapalne:
Kapsaicyna może pomagać w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie.
Antyoksydacyjne:
Kapsaicyna neutralizuje wolne rodniki, co pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem.
Przeciwdziałanie bakteriom:
Badania wskazują, że kapsaicyna może hamować wzrost niektórych bakterii, w tym Helicobacter pylori.
Wspomaganie odchudzania:
Kapsaicyna przyspiesza metabolizm i może wspomagać spalanie tłuszczu.
Poprawa krążenia krwi:
Kapsaicyna może rozszerzać naczynia krwionośne i obniżać ciśnienie krwi.
Inne właściwości:
Kapsaicyna może wpływać na termoregulację organizmu, mieć działanie chemoprewencyjne i gastroprotekcyjne.
